Preišči ta spletni dnevnik

Strani

OCENA KNJIG - Luciferka, Kar se nam ne dogaja

Pisala sem vam že o knjigah v objavi "Poletno branje" in ker vam je to bilo tuk všeč (in ker rada berem knjige) sem se odločila, da bomo s knjigami nadaljevali. 


Res si želim, da je moj blog vse od kozmetike do življenjskih in poučnih zadev. 

Knjiga katero sem si neizmerno želela in sem jo na koncu dobila od Vedrana je od Svetlane Makarovič Luciferka. 

Knjiga je napisana s pomočjo Mateja Šurca in Kotika (če želite izvedet kdo je to morete prebrati knjigo ;)). 
V knjigi zares spoznate Svetlano in všeč mi je ker je vse brez cenzure in pove tako kot je. Brez kakršnih koli zadržkov. 

Ob knjigi priznam, da sem celo zajokala. Svetlana je imela res težko otroštvo in to kaj se je dogajalo njej ne privoščim nobenem. 

Kasneje je bila prepuščena sama sebi in se je mogla znajti kakor se je pač znala. 

Čeprav sem prebrala že ogromno biografij o različnih ljudeh se me je ta priznam, da največ dotaknila. Sploh, ker je tako iskrena in brutalna. 

V knjigi boste izvedeli tudi veliko o njenih pravljicah katere smo vsi brali kot otroki, ampak izvedli boste kaj se je dogajalo v njeni glavi med pisanjem in kaj je skriti pomen. 

V knjigi je tudi ogromno slik, kar je meni ful všeč ker si potem vse lažje predstavljam in dobi knjiga neko celoto. 


Knjigo lahko kupiš tukaj. Ti jo priporočam? VSEKAKOR! Meni osebno je to najboljša biografija, ki sem jo prebrala do sedaj! 

Druga knjiga je Kar se nam dogaja od pisateljice Bettine Wilpert. 

Rada imam knjige s globokim pomenom in ki predstavljajo nek problem v društvu. Tale knjiga govori o bolj zahtevni in težki temi - posilstvo. 
Zgodba se vrti okoli tega, da punca Anna trdi, da jo je Jonas posilil. Medtem ko on trdi, da je na spolni odnos pristala. 

Knjigo lahko kupiš tukaj

Anna je Jonasa spoznala preko svojega bivšega sostanovalca in prijatelja Hanessa. Kar dosti sta se družila in na Hanessovem rojstni dnevu sta se ga napila (Anna je bila čisto fertik in se večino noči niti ne spomne). Tukaj bi še želela opozoriti na to, da dejte res pazit da se vam to ne zgodi! Če že pijete dejte met mejo, če se drug dan ne spomnete kaj ste delale je res kriza. 


No in v tej noči se je zgodilo posilstvo. 

Annin karakter je zelo težki in bila je ful otročja. Od doma nosi družinske probleme, rojena je v Ukrajini in so prišli v Nemčijo ko je imela 4 leta. Oče je na robu alkoholizma, nima stika z ljudmi, z mamo se skos kregata - Anna si želi, da se ločita. 
Je pa Anna totalno samosvoja in tudi po mojem mnenju na robu alkoholizma (piše, da pije vsak dan). 
Na enem delu knjige vidite, da posega v tujo lastnino itd. S svojo sostanovalko se niti ne pogovarja, ignorira jo, ko pride domov jo ne pozdravi... 

Jonas je pa ena tistih oseb, ki vse ve in je zmeraj najpametnejši - večina ljudi mu gre na živce. 
Tudi zelo rad pije - če smo natančni večina v družbi pije. 

V prvi polovici knjige izvemo kako se je Anna spopadala s celotno (kako je ona prvo to imenovala) situacijo. 
Ni mogla vrjeti, da se je to zgodilo njej. Sploh pa ne, da je to naredil moški, ki mu je vrjela.

Kot otroku so ji zmeraj govorili, da nej ne vzima bombončke od tujcev, nej ne hodi sama po temi, nej ne gre neznancu v avto... 
Posilstvo je pogosto predstavljeno, kot nekaj kaj stori moški, ki ga ne poznamo - tujec. Njej je pa to storil njezin ljubimec in oseba, kateri je zaupala in vrjela. Ta del ji ni bil jasen in je rabila to sprocesirat. 
Vidimo tudi kakšni so bili njeni strahi in s čim se je mogla spopadati. Povedala je prvo samo svoji sestri za posilstvo in ni ga želela prijaviti, ker se je bala soočiti se s tem. Ali ji bodo policaji vrjeli? Jo bojo obsojali, ker je toliko pila? Ima sploh priče? Kako, da pove kaj se je zgodilo ko se pa polovico sploh ne spomni? 
Kako bodo prijatelji reagirali, ko se bo to razvedlo? Bodo na njeni strani ali na njegovi? 

Tukaj lahko tudi vidimo s čim vse se žrtva posilstva mora boriti. 


V drugi polovici pa so tudi prikazani občutki od Jonasa, ko zve za kaj ga je Anna obtožila. Kako se je od takrat spremenilo njegovo življenje. 

Izvemo tudi počutja in razmišljanje od Hannesa. On kot prijatelj od obeh se je tudi znašel v nelagodnem položaju, saj ni vedel komu vrjeti. 

Jonasa so vsi opisovali, kot zelo prijaznega in mirnega fanta. Zato so vsem te obtožbe bile zelo sumljive in nemogoče. 

Vidimo tudi, da čeprav Anna trdi da ga več ni želela slišati in videti mu je skos pisala sms da bi se videla. 

Prikazana je tudi problematika, da če se pokaže da je Jonas nedolžen bo zavedno imel "nalepko" posiljevalca kar je veliko huje kot pa oznaka lažnjivke katero bo nosila Anna. In se popolnoma strinjam s tem! 

Mislim, da je knjiga zelo poučna in da si jo morete vsi prebrati! Res vam priporočam branje. :) 

In še neki kaj mislite kdo govori resnico? Anna ali Jonas? 


Share:

Objavite komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes